Marinbiolog

På god väg!

(måndag)

Kategori: Allmänt

Åh jesus vilken tråkig dag. Jag börjar tvivla på att jag någonsin har haft ett liv utanför studierna i Göteborg. Idag är det som bekant måndag och jag har gjort klart sysslorna i skolan som bestod i att läsa in mej på potentiella experimentdeltagare i form av sedimentkäkande små havsodjur.

Den perfekta arten som jag letar efter borde nog ha egenskaper så som 1) mycket förekommande - Lätt att hitta och att samla in ett antal skadar inte någon känslig population, 2) Inte för liten - Det är tänkt att jag ska dissekera magar och på alltför små djur blir det uppenbarligen väldigt svårt, 3) Bulkätande och sedimentlevande på dybottnar - Krypet som ska ingå i studien ska leva på de bottnar där material från ytan ackumuleras, alltså på dybottnar, och ska äta bottenmaterial varibland plastbitar kan förekomma.

Jag har samlat ihop nästan tio stycken kandidater till modellorganism men jag behöver såklart överlägga med mina handledare om detta nästa vecka. En anna aproach är att använda en organism som redan ingått i liknande studier och som är väl kartlagd då man kanske kan dra ännu fler slutsatser av experimentet eftersom så mycket information runt biologin hos djuret är kartlagt. Majoriteten av arterna jag läst om är polychaeter, alltså mångborstmaskar. Om man föreställer sej en daggmask med små hår på alla små segment och utskott som hos en tusenfoting så är man rätt nära hur en typisk polychaet kan se ut. Men lägg till en massa häftiga specialiseringar, som t.ex. utskjutbar mun, antenner och utvändiga gälar så har du klivit in i polychaeternas fascinernade värld!

pleijels mask
polychaet (http://www.abc.net.au/science/articles/2008/06/18/2278459.htm)
Foto: Fredrik Pleijel, Göteborgs Universitet 


Nu ska jag försöka hitta på någonting att fördriva resten av den här dagen med. Jag borde egentligen storstäda lägenheten, men det känns tråkigt att inte gå ut och ta vara på solstrålarna som för en gångs skull tränger genom molntäcket.


En polychaet, lik vår Sabella pavonina (Påfågelsmask?) som vi har på västkusten. Den lever dock inte på ackumulationsbottnar utan sitter i mer strömmande vatten och filtrerar ut födan med sina förlängda palper!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: