Marinbiolog

På god väg!

Morgon på balkongen

Kategori: Allmänt

Det blev en lång frukost på min balkong. Den är inglasad och jag insåg tillslut att här måste en insats göras mellan artikelläsandet. Jag tvättade balkongfönstren! Nu är de skinande rena och man kan se ända till änggården genom glasen, haha!

Just nu läser jag mer om bildäcksslitage och bildäckspartiklar i miljön. Mycket intressant men många svåra begrepp som jag inte kommit i kontakt med tidigare då de här artiklarna främst handlar om kemi och toxikologi. Men solen skiner utanför och jag har stekt ikapp med de amerikanska frukostarna hos grannarna. Göttigt värre.

Jag kom precis på att Lisa gör andra provet idag inför uttagningen till PAS, performing art school, här i Göteborg. Undra om man ska våga ringa och höra hur det går, jag vill vara ett stöd och jag vill fira i eftermiddag när hon får beskedet om att hon går vidare!

Oj, nu är det ett inslag från SLU och Marina artdatabanken! De citerar Anna Karlsson som var den person som tipsade mej om praktiken förra sommaren.
Inslaget handlar om det ökande antalet hotade arter i svenska vatten. Både fiskar och ryggradslösa djur blir alltmer utsatta till följd av fiske, muddring och trålning. Det är jättebra att SR gör inslag om detta i radion, information måste göras lättillgänglig för att en opinionsförskjutning mot ett mer hållbart tänkande ska kunna ske.

Lilla ego och tidsfördrivet att dö för

Kategori: Allmänt

Här kommer då ett tidsfördriv att dö för; Det är som att fylla i en sån där kompisbok. Jag fascineras av de här lära-känna-listorna, jag önskar att man kunde gå runt till alla ens bekanta och få en sån här lista ifylld. Samtidigt kan man lämna över en lista om sej själv och hux flux vet man lite lite mer om varandra. Fantastiskt!

Vad heter du? - Andrea, går även under smeknamnet Tabbe i vissa kretsar...
Vart bor du? - I Göteborg! Hallelujah
Trivs du där? - Ja, just nu trivs jag verkligen, men det där går i vågor. Storstan är nog egentligen inget för mej.
Brukar du läsa horoskop? - Alltid. Varje dag i metro! Annars har man ju ingen aning om hur dagen kommer att bli!
Favoritdjur? - Brugd. Och klumpfisk. Och kompassmaneter. Apor av alla slag. Valar av alla slag. Och alla typer av djur som på något sett har evolverat åt ett oväntat håll som t.ex. grottlevande blinda organismer eller djuphavssamhällen.
Vad spenderar du dina pengar på? - De gånger jag unnar mej. Då finns det i stort sett inga gränser. Annars blir det mycket pengar på böcker.
Brukar du bli för full? - Nej, det brukar jag inte.
Antal kuddar i sängen? -  Två permanenta plus tre som det kan kompletteras med om man är ute efter en mer omhuldad känsla.
Kan du baka bullar? - Nja, jo. Okej, jag kanske kan det men det har inte hänt många gånger för min mamma gör världen godaste bullar!
Bläck eller blyerts? - För några år sedan hade jag skrivit bläck men jag har övergått till blyerts, HB, stift, helst 0,7 mm.
Mc donald's, Max eller burger king? - Max.

Är du allergisk mot något?
- Rasism, nazism och kvinnofientlighet. Jag får häftiga humörsvängningar.
Äger du ett busskort? - Ja, det är ett måste i Gbg nu med nya systemet.
Dricker du blå, grön eller röd mjölk? - Grön
Hur ser du ut idag? - Som vanligt?
Nästa mål i ditt liv ? - Rapportinlämning. Men det är inte nästa mål, det är nuvarande mål.
Vad såg du senast på tv?- Debatt, valspecial.
Hur svarar du i mobilen? - "Ja, det var Andrea här!" eller "HEJ!"
Vem ringde dig senast? - Min handledare.
Vad sa den som ringde? - Att vi fått mycket intressanta resultat från senaste experimentet!
Antal timmar sömn inatt? - 9 timmar.
Sov du ensam? - Japp.


Senaste person som

Pussade dig: Ohoo, mr N.
Kramade dig: Frida!
Sov i din säng :
Jag?
Såg dig gråta: Oj. Det var längesen. Jag vet faktiskt inte.
Du gick på bio med: Får också tillskrivas min bättre hälft.
Fick dig att gråta: Lisa, hon berättade igår att hon klarat första sållningen till PAS, fantastiskt!
Du gick på stan med: Systrarna Frida och Elin.
Skällde på dig: Det var säkert min mor, haha. Jag vet inte om jag brukar få skäll iofs, det brukar vara konstruktiv kritik.
Skickade ett e-mail till dig: Reklam från ticnet.


HAR DU NÅGONSIN
Sagt "jag älskar dig" och menat det? -
Ja, till familj och vänner.
Vad är du mest rädd för ? - Trollsländor och malar. Och harkrankar. Plus krig och påtända människor. Och människor med vapen.
Vilka kläder sover du i? - T-shirt.
Vart vill du gifta dig? - "Vart", det ska stå "var" och nej, jag vill nog inte gifta mej. Borgerligt, på en gräsmatta i sånna fall.
Kör du bil?- När jag har tillgång till en ja.
Har du ett jobb? - Ja! Faktiskt.
Gillar du att ha folk omkring dig? - Japp.
Är du ensam nu? - Japp.
Låtar som fastnar i ditt huvud ofta? 
Vill du ha barn? - Ähm... nej?

DE SENASTE 48 TIMMARNA

Gråtit?
- Ja (Lisa)
Köpt någonting? - ja, mat
Varit sjuk? - Nej
Sjungit? - Näe?
Sagt "jag älskar dig"? - Nope.
Träffat nån ny person? - Ja! Fridas polare Vincent!
Saknat någon? - ja.
Kramat någon? - Ja.
Kysst någon?
- Ja.

Andra dagen på rapportskrivning

Kategori: Allmänt

Dagen har ägnats åt att försöka lista ut hur man refererar korrekt. Det finns olika typer av system för hur man hänvisar till källor i löpande text och även olika system hur man skriver ut själva källorna under det obligatoriska "Referens"-kapitlet i slutet på rapporten. I rapportskrivning är referensdelen nästan det viktigaste; All fakta som presenteras ska ha sin källa med namn på upptäckare/dokumenterare, vad artikeln eller boken hette där faktan hittades etc. Det är en hel vetenskap att referera, och en lathund för hur detta görs på bästa mest informativa sätt saknas tyvär på GU:s hemsida. Det är något jag ska försöka framföra till passande instans!

Jag har blivit tipsad om en sida från Lunds universitet; Här är länken! http://www3.ub.lu.se/infokompetens//referens/referensa.html

Mkt bra, rekomenderas varmt.

Jag promenerade från Zoologiska institutionen ner till Kurs- och tidningsbiblioteket (i slutet på vasagatan, mot Haga) efter lunch. Jag kan tipsa om det sistnämnda stället för studenter i Göteborg, här finns tysta lässalar i en mycket trivsam äldre miljö; Målningar på väggarna, höga välvda fönster och tunga trämöbler. Bra belysning och tillgång till internet. Den enda nackdelen är att här kan vara svårt att hitta studieplats under vissa perioder. Kanske beror det på att stället är mycket populärt bland studenter som hänger i krokarna runt Handels eller så är det kanske så att vi studenter lider brist på schyssta studieplatser?

Jag sprang hur som helst ihop med M. Obst på vägen hit! Mycket trevlig marinbiologkollega. Han har precis varit med om att publicera en helt ny bakterieart som lever i en mask som endast finns i Gullmarsfjorden! Läs om den spännande upptäckten här; http://bohuslaningen.se/nyheter/bohuslandal/1.790669-ny-bakterieart-upptackt-i-markligt-djur

Nu ska jag fortsätta med studierna
Hej så länge från din vän i vetenskapen

Ps; Ett musiktips! Piroth, ett band som spelar på Krokstrandsfestivalen. Lyssna om du gillar lättflyktig karelsk tjejindie!

Piroth – Safe Haven

Jag blev ju smal iallafall

Kategori: Allmänt

Dags för avrundning. Vad har jag egentligen fått med mej från den här tiden på fälstation?

- Ett ton artiklar och sjutusenmiljarder siffror indelade i spalter i excel i väntan på att genomgå en statistisk analys jag är osäker på hur den ska genomföras.

- Lärdomen att forskning tar tid och man blir egentligen aldrig klar. Man kan aldrig säga att man undersökt ALLT.

- Kunskapen om att man för att undersöka en helt ny sak måste göra grundarbete med några pilotundersökningar. Och de tar också tid.

-  Vetskapen om att jag kan planera en statistisk korrekt undersökning och genomföra den. Det känns tryggt och lite ballt.

- Jag har fått en stor inblick i hur det är att vara yrkesverksam marinbiolog och vad som förväntas av en som yrkesperson och jag har även kommit till insikten att min framtid inom yrket finns men att vägen dit säkerligen blir lång och hård.

- Jag har blivit med pojkvän...

-... och jag blev ju smal iallafall. Några kilo lättare och kanske en storlek mindre?

Näst sista dagen!

Kategori: Allmänt

Höstens studier

Kategori: Allmänt

1. UMU-59039 - Miljöbalken 7,5hp Dagtid,
Internetbaserad distansunderv, Kvartsfart (25%), Fristående kurs,
Umeå universitet, Ortsoberoende

2. GU-18305 - Geografiska informationssystem (GIS) 15hp Dagtid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

3. KAU-14853 - Journalistik 15hp Blandade tider,
Internetbaserad distansunderv, Kvartsfart (25%), Fristående kurs,
Karlstads universitet, Karlstad

4. HIG-16100 - Miljölagstiftning 4hp Blandade tider,
Internetbaserad distansunderv, Helfart (100%), Fristående kurs,
Högskolan i Gävle, Ortsoberoende

5. GU-11857 - Tillämpad miljörätt 15hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

6. GU-11008 - Biologi för filosofer 7,5hp Kvällstid,
Normal undervisning, Kvartsfart (25%), Fristående kurs,
Göteborgs universitet, Göteborg

Det här blev ju då 64 hp på en höst... Taket ligger på 45 hp per termin om jag inte minns fel, men det kanske har ändrats? Jag kommer antagligen inte läsa alla kurser utan sållar så småningom ut de jag tror kommer bli nyttigast.

OH SHIT!

Kategori: Allmänt

Nästa vecka återstår det endast SEX VECKOR innnan rapporten ska vara i stort sett färdigskriven! GAH! Den här insikten ger mej nästan samma känsla som när jag kollade hur mycket jag lånat av csn hittills.

HJÄLP

Mannen har ordet

Kategori: Allmänt

Den här dikten hittade jag på en kontorsdörr på stationen. Först trodde jag att det var någon av forskarna som knåpat ihop ett litet tal från mannen, men så hittade jag den på nätet och delar nu med mej av denna. Titeln står ovan. Läs och begrunda.

Du är övergiven, jag är ensam.
Du är mammabunden, jag är vuxen.
Du är svag men jag är känslig.
Du är förskrämd men jag är reserverad.
Du är gullig, jag är stilig.
Du är trånsjuk, jag är sprängkåt.
Du är villig, jag är varsam.
Du är ett rö, jag är din klippa.
Så blir du gift
och jag går miste om min frihet!


Jag skaffar lägenhet, du sätter bo.
Jag har framgång, du har tur.
Jag är potent, du blir med barn.
Jag fostrar dem, du kramar dem.
Så blir vi tupp och höna.
Jag är stressad, du är hispig.
Jag är bohemisk, du är slarvig.
Jag är retlig, du är mopsig.
En riktig liten näbbgädda!


Pratar du på så talar jag till punkt.
Är du manhaftig är jag bestämd.
Är du listig är jag intelligent.
Är du gnatig är jag envis.
Jag jobbar övertid för barnens skull.
Du jobbar inte alls för barnens skull.
Har du städmani är jag ordentlig.
Är du liknöjd är jag lugn.
Är du lustig har jag humor.
Är du sällskapssjuk är jag social.
En riktig sällskapsbroder!


När jag får mage
mister du din dragningskraft.
När jag får pondus så tar du dig ton.
När jag blir distingerad blir du tantig.
När jag blir tankspridd blir du virrig.
När jag är öppenhjärtig skvallrar du.
När jag argumenterar grälar du.
När jag blir ursinnig blir du hysterisk.
Inleder jag ett förhållande
faller du för första bästa.
Slinka!


Du bara gråter, jag blir melankolisk.
Jag får ångest, du blir ängslig.
Du hamnar i klimakteriet,
jag genomgår en livskris.
Nu är jag trött, du bara sitter.
Du är rynkig, jag är fårad.
Jag saknar arbetet, du saknar barnen.
Du är förgrämd, jag är besviken.
Jag ger mig av, du stannar kvar.
Spelet är slut!
Du är övergiven, jag är fri

- Dikt, 1976 av Göran Palm

Fullspäckat!

Kategori: Allmänt

Jag har gjort en lista på det som ska klaras av idag, imorgon och på torsdag/fredag. Idag är det mest att göra, försöker samla tankarna här vid datorn innan jag ger mej i kast med allt!

Har haft handledare F här. Vi har flummat runt bland akvarier och sediment. Fick ett litet jobberbjudande och en massa bra idéer inför hösten.

Nu måste jag ta mej bort till receptionen för att förklara vem det är som dragit igång spolrännan på kurslabb (jag) och varför och hur länge. Hoppas det är ok med folket som använder salen! Där ska nämligen några schyssta djur ligga och tömma tarmarna över natten. Imorgon ska jag samla in avföring.

Ibland är det underbart att vara marinbiolog!

Hej så länge från din vän i faecesvetenskapen, haha!

Slutspurt

Kategori: Allmänt

Jag har precis kört mina sista sedimentprover. Imorgon blir det möte med handledare och lite flumm med div. evertebrater. I eftermiddag ska jag inta sol på bryggan tillsammans med artiklar.

Känns som en sten (eller ett helt stenbrott) har lyfts från mitt bräckliga (nåja...) hjärta!

Tvillingen

Kategori: Allmänt

Okej, jag var egentligen påväg ner till tvättstugan men surfade förbi Melindas blogg, den är lite mysig, och så skrev hon om sitt stjärntecken. Hon liksom jag tycker bara att sådant är bluff och båg men visst finns det en lite fascination för förutsägelser om ens personlighet som bygger på när våra föräldrar valde att ligga utan skydd.

Så här kommer första googeluppslaget på Tvillingarna;

Flyktigheten och rörligheten är Tvillingarnas grund­drag, vilket för solen innebär ett slags andlig vilsenhet som inte nödvändigtvis behöver upplevas som en brist. Den kan lika gärna vara en tillgång, en total formbarhet inifrån, en iver att upptäcka alla nya infall i förändringens universum. Tvillingarna trivs med det orubbliga faktum att tiden går, att allt som kommit ska försvinna och att inget varar beständigt. Inte så att de själva driver fram förändringar, men de är alltid på första parkett. 

     Solen i Tvillingarna leder till en i grunden positiv livssyn, en förtjusning över tillvarons oändliga möj­ligheter, som på sin andra sida åstadkommer otillfredsställelse – man får aldrig nog, och bävar för att tiden inte ska räcka till, vilket grumlar lyckan i nuet. Sålunda finns i Tvillingen både en förtjusning och en fruktan inför framtiden, som han vet innehåller en förändring som kan vara ett slut. Därför kan Tvillingarnas snabba rörlighet upplevas som en aning ångestladdad. Och de är alltid meddelsamma.

Och helt plötsligt fick min inre känsla en yttre legitimitet av sällan skådat slag!

Andlig vilsenhet; Ja. Årets nyårslöfte var att bejaka min andlighet i större utsträckning eftersom jag tycker mej vara lite av en sökare, men helt utan andlig uppbackning. Jag har lätt för att smittas av andras livsåskådningar och fascineras av dem som kan följa en enda "väg".

Allt som kommit ska försvinna och inget varar beständigt; En fras jag levt med i bakhuvudet sedan mina religionslektioner på gymnasiet är "allt är förgängligt" (tack Per Almkvist), lite deppigt kan det tyckas men så är det ju?!

Jag instämmer helt i hela texten. Jag har inte läst de andra stjärntecknens beskrivningar, de passar säkert också in, men det här var ju riktigt kul! Vackert. Det här ska jag ta med mej till tvättstugan och bejaka.
Amen

Det är lite så jag jobbar...

Kategori: Allmänt

Insåg till min stora förvåning vad det var alla måsar gillade med viken just denna dagen; Jättestora polychaeter (ca 30 cm) dansade runt ovanför bottnen. Synd att inte kameran har mer skärpa, de var jättefina och skimrade i blått och grått!


Frrrrrreedaag!

Kategori: Allmänt

Vaknade 06:59. Blått hav och en dimmvägg innåt land. Röda tak med trutar som väsnas i takt med solstrålarnas dans över vattnet. Gurglade kaffe och tog en bild på härligheten.

Idag avslutar jag sista "riktiga" bottenprovet och påbörjar kontrollproverna, fem stycken flaskor fylda med 1 deciliter lera från pre-plast-tiden. 30-40 cm ner i bottnen i alsbäcksdjupet på 118 meter finner man lera som sedimenterat för 50-100 år sedan. Hur gammal den är egentligen går meningarna isär om men uppgifterna varierar mellan att det sedimenterar 0,5-0,2 cm per år i alsbäck, sedan packas också sedimentet ihop. Så kan ni göra ekvationen själv!

Väntetid på att labbgrejerna ska bli analysklara fram till 14:00. Kanske ska sätta mej i solen på bryggan och läsa artiklar...? Låter lockande. Med en stor kopp kaffe. Det är ju trots allt fredag.

Uppåt frammåt!

Kategori: Allmänt

Jag ser ljuset Jonatan!

Jag har en arbetsvecka kvar efter lördag! Det jag har kvar att göra då är att testa effektiviteten i min metod (hoppas verkligen att den är så bra som jag tänkt mej, skulle kanske BÖRJAT med att kolla hur bra metoden funkar INNAN jag valde att använda den, haha) och några roliga undersökningar på plast i olika evertebraters bajs! Det hinner jag garanterat med (okej, man ska inte ropa hej men jag tänker se till att det blir så) nästa vecka!

Språkade med handledare S om djurförsöken, han hade en massa intressanta infallsvinklar, hoppas några ger resultat, det skulle verkligen krydda min rapport! Vädret är grått men sinner är blått. Har inhandlat diverse förnödenheter som förhoppningsvis ska hålla mej på gott humör och på rätt sida inspirationen tills på lördag; Lite god ost, lufttorkad skinka och ett par Innies&Gunn. Kan aldrig slå fel, eller?

Tjipp o hej
Nu ska jag skriva klart metodbeskrivningen

vargavår

Kategori: Allmänt

Jag är inte den ensamvarg jag trodde jag var när jag var 16 och önskade jag var igår. Få vargar är dessutom ensamvargar; Vargar är flockdjur som älskar att hänga med andra vargvänner. Och sådan är jag med!

Jag saknar min flock! Antingen får den komma hit eller så får jag dra till den, och jag antar att det senare alternativet är det mest realistiska. Fasen vad jag skulle vilja vara i götet på lördag och hänga med T, A, K och alla andra sötebröd. Fasen vad mycket jag har kvar att hinna med innan dess.

Funderar på att skippa fjällsemestern för att en gång för alla bli klar här på k-berg.

Skit
skit
skit

Neil:an och jag, trallala

Kategori: Allmänt

Åh, jag har lite stammisar som tittar in här, roligt :) Jag är ledsen att jag inte är mer kreativ i mina texter men hjärnan går på tomgång mest hela tiden. Och när den inte gör det tänker den ganska enkelspårigt; Plast-kontaminering-rapportskrivning-umgänge-plast-kontaminering-rapportskrivning-umgänge... Ja, ni fattar.

Nu ska jag alldeles strax gå in på labbet och dra igång den tredje sista provkörningen för veckan. Räknar med att hinna med mina sista bottenprover men har dock kommit fram till att jag inte kan återvända slutgiltigt till götet nästa vecka som jag tänkt för jag måste nog faktiskt göra mitt "800 st gröna plastpartiklar"-test igen - Jag tänker att det ska bevisa att min metod faktiskt fungerar, det blir lite mer power i min rapport då...

Saknar götet, saknar solen. Neil Young (Live at Massey Hall 1971) är gott sällskap.

Tiden lider av växtvärk

Kategori: Allmänt

Jisses, tiden går så fort att jag knappt kan uppfatta i vilken fart den går! Nyss var det ju januari, och snart är maj månad här, GAAAH!

Denna vecka är tänkt att vara den sista experimentveckan för min del, jag ska jobba skiten ur mej på labb för nu ska proverna bli KLARA! Det finns inga alternativ, sånn ar det bare! Jag ska varva provkörningen med rapportskrivande och träning så kommer nog allt i hjärnan falla på plats, vare sej jag vill eller ej. Läste någonstans att om man vill komma någon vart här i livet ska man göra saker NU och inte vänta på inspiration. Det stämmer, det vet jag, så varför går man så ofta och väntar på den där satans inspirationen när man kan tvinga fram den genom att tjuvstarta igång den (ungefär som att springa igång en moppe)?!

Nästa vecka bär det av på skidsemester och innan dess ska de praktiska grejerna vara så gott som KLARA!

Din vän i vetenskapen
A