Marinbiolog

På god väg!

"Männen har mer av ett tunnelseende"

Kategori: Allmänt

Märk världen. Den märker dig.

Kategori: Allmänt

Idag har jag läst ut Nörretranders "Märk världen" och har slutat vara svårdjup och sentimental. Jag klär inte i det utan liknar nog en slags jättebäbis i en 23-årings kropp, rödbrusig och gnällig. Högst osmakligt.

Jag har provtagit och analyserat två av tre transportbottnar, här kommer picsen!


Fisk! Fasen vad dålig jag är på mört (trots det satte jag 100% på fiskduggan, sådeså!) men det här är nog någon slags tobis-art.

Plastinsnärjd Ascophyllum nodosum (mer känd som knöltång... tror jag?)

VÅREN ÄR HÄR! För bara några veckor sedan promenerade jag över isen som låg här i viken. Men nu är havet vått och blått igen!

närmre

Kategori: Allmänt

Jag känner inte igen mig längre.
Utanför fönstret tindrar lilla staden genom kvällsmörkret. Kyrkans välkända siluett via vilken man alltid kunde hitta hem alltför sena förvirrade nätter. Utanför fönstret havskil, med utforskade djup som så länge viskat till mej om ljusare framtider. Och man kände och kände och kände efter lite till för det var det enda viktiga att känna att man levde. Just då kände jag mig mer.

Nu ligger staden på andra sidan och känslorna på andra sidan evigheten. Kylskåpet frustar bredvid mej och ger mej inget annat än kalla pustar, lika kalla som tankarna jag förgäves försöker värma upp. Huvudet gapar tomt ikapp med kylen och tyvär finns inte hängivelse att köpa på burk. Romantiken har ersatts med rationalitet. Realismen sopade banan med naiviteten. När? Likt grodan som sakta kokas till döds har jag sakta ersatt mitt mig med ett vakum.
Om ingen sticker hål på behållaren snart så imploderar jag.


Tisdag tionde veckan

Kategori: Allmänt

Nu är jag här, tio veckor efter starten, tionde veckan, halvtid.
Isen har gått och våren är här. Det trodde jag fan aldrig...

Analyserar första transportbottenplatsen idag. Beräknar ha den färdig ikväll. Ännu inga tecken på att fibrer överhuvudtaget existerar i bottensediment. Bra för djuren, mindre kul för mej. Trovärdigheten i min undersökning sjunker ytterliggare med det faktum att jag hittar fler fibrer i noll-kontrollerna än i sedimentet.

Blodsockret i fotknölarna. Lagar mat, skrapar ur det sista ur kylen. Det är långt till affären, speciellt när man är ashungrig.

Längtar till Götet. Längtar till den dag när jag känner att jag ändå kan stå för mitt kandidatarbete. Jag har glömt bort hur man använder statistikprogrammet. Skit också. Jag är rädd för min examinator och det dröjer nog inte länge förrän jag får mardrömmar av att jag funderar på min examensdag med föreläsning och opponering och allt vad det innebär...

Men gud så deprimerande :D Haha, det här går ju inte ann. Jag ska peta i mej lite mat så blir nog allt lite ljusare. Jag har ändå tio veckor kvar och jag har läst en massa artiklar och har jättemycket idéer på vad jag ska ta upp i min rapport.

Men snälla någon, ge mej styrka och lite mer självförtroende. Och ge mej en stor nypa salt, jag tar det här på ett allvar som gör att jag ständigt trycker ner mej själv i ångestträsket. 

Poppitopp

Kategori: Allmänt

Jag skolkar. Sch, säg inget till något. Jag packade grejerna och drog från stationen en dag för tidigt. Destvattenkranarna var fortfarande fulla med syra och isen låg i viken, båtarna kommer på måndag. Så jag hoppade på bussen och drog till stora staden. Nu sitter jag på chalmers, dock inte på favvoplatsen i den s.k. Kyrkan (lässal med högt i tak och vackert ljus) eftersom chalmers börjat låsa alla dörrar de kan för att inte icke-chalmerister ska kunna njuta av rikedomen som Chalmeristerna får tillgång till. Jag sitter mest och lyssnar på Robyns senaste (nåja, det var ett tag sen den kom ut, 2007 kanske?) och njuter av det svenska musikundret. She's amazing. Jag läser faktiskt även artiklar och kladdar ner virrvarr av tankar, fakta och bilder på plastkretslopp i mitt numera slitna och fläckiga kollegieblock.

Kolla in videon till Konichiwa bitches!
http://www.youtube.com/watch?v=fdTucUya9YE
... Det är lite så vi jobbar.

Fuel

Kategori: Allmänt

Shufflar ipoden och den gamla dängan Fuel med Metallica strömmar nu in i mitt huvud.

Nu har jag ringat in vad som tynger mej i mitt arbete, förutom pres(en)tationsångest; Planeringsbristen. Eller snarare illusionen jag haft i huvudet om att jag skulle ha jobbat konstant med det praktiska i tio veckor och sedan åkt till Götet för att skriva konstant i tio veckor. Det kommer inte riktigt att bli så. Isen har ju faktiskt legat som ett lock fram till förra veckan och båtarna på stationen har legat på varv. De facto. Inte konstigt att jag inte är klar med sedimentanalyserna; Jag har ju absolut under inga omständigheter kunnat HÄMTA sediment.

Mindnote to self; Tänk realistiskt istället för att klandra dej själv för att vara inneffektiv. Vad hade alternativet varit liksom? Kajkat ut på isen, huggit upp hål och hand-halat en huggare ner till 80 meters djup i gullmarn? Nej just det.

Nästa vecka ska jag ut med båt, då är den tillbaka här och jag kan hyra den under en dag för att plocka upp de prover jag ska ha. Då kommer också mer natriumjodid. Tills dess kan jag läsa artiklar, anteckna vilka spår jag ska ta upp i rapporten och även göra om mitt 800 plastfibrer-i-sediment-försök.

Sen stannar jag så länge det behövs på stationen och varvar skrivande med provanalyser.

Doktorandtjänst

Kategori: Allmänt

Sprang ihop med en kollega och hon undrade om jag inte var intresserad att söka en doktorandtjänst på KTH! Javisst sa jag men förklarade att jag "bara" tar kandidaten nu i vår. Varken hon eller jag visste dock vilka förkunskapskrav som finns för doktorandtjänster.

Jag kollade upp det.

240 högskolepoäng varav minst 60 hp på avancerad nivå.
Jag har efter avlagd kandidatexamen totalt 210 (!) hp och 0 poäng på avancerad nivå

Kontenta; Jag har minst 1,5 år kvar till att kunna söka en doktorandtjänst.

Kontaktannons

Kategori: Allmänt

Morgonpasset i p3 hade kontaktannonsspecial idag. Jag hittade en favorit, ärlighet varar längst...

Sökes: Äldre män. Jag 20, älskar snabba promenader i hård terräng och fettrika middagar. Du, svårt hjärtsjuk man i stort hus på Djursholm och smärre förmögenhet, barn stort hinder. Vi ses!

Segt, slänger in en länk, tar en springtur

Kategori: Allmänt

Skepp ohoj

Kategori: Allmänt

Måste bara slänga in den här länken; Skriver mer om det hela senare men titta in på skeppet City of Adelaide's blogg. Min fantastiska K har skrivit om skeppet, jag blir alldeles varm i själen.

http://cityofadelaide.blogspot.com/

Resultat?

Kategori: Allmänt

Orsaken till varför jag inte återfann mina fibrer? De sjönk till botten. Fail med densitetetn på NaI:den.
Sedan filtrerade jag ett prov utan filter i filterhållaren = Fail.
Lyckades smälla sönder tryckluftslangen = Fail! Kan därmed inte rena något ikväll, måste vänta tills imorgon när teknikerna är här.
Glömde grejer i Lysekil = Fail.
Har för lite natriumjodid alt. natriumjodiden är för dyr = Fail.

Jag orkar verkligen inte. Fan vad jag är avis på alla som vallas runt av överbeskyddande handledare. Imorgon ska jag ta ett snack med min examinator för att försäkra mej om att jag iaf. uppnår Godkänd-kraven med mitt ex-jobb..

Nu ska jag gråta en skvätt i min ensamhet av ren självömkan.

Felsöker

Kategori: Allmänt


Hittad på skåp i korridoren. Klockrent.

Resultat: Noll

Kategori: Allmänt

Provkör nu min utrustning som enkellt beskrivet ska plocka upp alla pyttesmå plastpartiklar som ev. forekommer i sediement. Partiklarna hamnar på ett runt litet filter som sen i lupp/mikroskop avslöjar hur många av partiklarna som finns och hur de ser ut.

Jag har nu tillsatt ett känt antal partiklar till 1 dl mycket fint sediment. Tanken var att kolla hur många av dessa partiklar man återfinner på filtret. Det skulle ge en grov fingervisning om hur nära man kan komma en uppskattning av kvantiteten fibrer som finns i genomsnitt i marina sediment.
Resultatet?
Första körningen (av tre, jag processar samma sediment flera gånger) gav resultat NOLL! Inte en enda fiber av 800 har hamnat på filtret! Herrejestanes. Inte så tillfredsställande men ett negativt resultat är också resultat. Då kan jag antagligen sluta mej till att en kvantitativ uppskattning är svår, om inte omöjlig, att göra med den här metoden. Tyvär. Men jag har några sköljningar kvar, de kanske dyker upp i nästa?


Ser ni fibrerna på filtret till höger?

Tar mej i kragen

Kategori: Allmänt

Okej, jag måste ta tag i lite saker. Tar tillfället i akt att strukturera upp mej;

- Göra större hål i gummikorkarna. Hoppas jag inte har sönder borrmaskinen i forskarlabbet.

- Bereda mer NaI-lösning. Hoppas ingen blir arg för att jag slabbar med natriumjodid på någons labb...

- Ta färjan över fjorden och hämta mer filter. Men det får jag göra imorgon.

- Fundera över vad jag har för betänkligheter och avstämma med handledare S imorgon. Rita upp och åskådliggöra experimentet och designen. Fastställa hur, var och när jag ska ta mina bottenprover.
 
- Leka lite med analysprogrammet SPSS. Jag kommer inte ihåg mycket från senast jag använde det...

- Rycka upp mej och sluta vara rädd för att göra fel. Jag har inte helt koll på experimentupplägget ännu, men jag måste få tummen ur och kolla mina sedimentprover vare sej jag törs eller inte. Annars kommer jag aldrig någon vart.

- Få utlopp för uppdämd (bortglömd?) energi! Ta en sväng ner till gymmet och se hur mycket vikt man pallar i maskinen.

Seg tisdag v. 8

Kategori: Allmänt

Installerar mej på K-berg för att ha möjlighet att spendera så mycket tid som möjligt på labb de sista veckorna.

Seeeeeegt. Har bara sprungit runt och letat grejer och allmänt klantat mej idag. Känns som jag går folk på nerverna och mest är ivägen.

8 mars

Kategori: Allmänt

"8e mars handlar om att protestera mot patriarkatet, inte säga grattis till de som drabbas av det."

Prova att skriva följande med mobilens T9-funktion på:
Kalsonger
Trosor
Massförstörelsevapen

8 mars

Kategori: Allmänt

"8e mars handlar om att protestera mot patriarkatet, inte säga grattis till de som drabbas av det."

Prova att skriva följande med mobilens T9-funktion på:
Kalsonger
Trosor
Massförstörelsevapen

Funderingar på Trollhättan resecentrum

Kategori: Allmänt

Varför äter gamla människor (läs över 70) så långsamt?
Är det för att hejda tiden något, att leva långsammare, att dra ut på den sista tiden och riktigt suga på det sista som är kvar av karamellen?

Jag är fast i trollhättan, jag väntar på att tåget från Götet ska komma förbi och hämta upp mej på min färd upp mot värmland. Det känns lite som jag gått i barndom igen, har ofta åkt den här vägen hem-hem under min gymnasietid. Men då hade man inte lyxen att kunna surfa i väntan på nästa tåg.

Snurr

Kategori: Allmänt

Nu har sjunde veckan gått, och jag börjar bli lite lätt stressad. När jag tänker efter så funderar jag på om jag gjort något vettigt alls de senaste sex veckorna. Nu när metoden är spikad känns det som att den är så självklar att jag kunnat fixa den första veckan? Jag har tre veckor kvar på mej att processa de riktiga sedimentproverna men isen ligger fortfarande kvar runt båtarna så jag kan egentligen bara undersöka den lokalen jag redan hämtat sediment från pluss lokaler som jag kommer åt från land; Resten måste vänta tills isen försvunnit helt.

Jag bläddrar febrilt i den tjocka pärmen som fick namnet "Rosa små grisar" efter en kris i studiemotivationen för att försöka vända statistikupplevelsen till något positivt och roligt. Pärmen innehåller alla anteckningar från en biostatistikkurs jag läste för över ett år sedan. Shit, jag har glömt så mycket och det är så mycket jag skulle vilja komma ihåg!
Hur ska jag gruppera data? Vad ska testas? Ska jag använda mej av nestad eller flerfaktorsanova? Är mina data normalfördelade och spelar det egentligen någon roll? Hur många replikat ska jag ha egentligen? Kan jag motivera ett ensidigt test? Vad håller jag på med? Vem är jag?

Dagens skarpaste kniv?

Kategori: Allmänt

"Män är män, Kvinnor är kvinnor, inget mer med det, så är det bara. Jag anser att det är denna löjliga debbatt om jämnställdhet och annat trams som är orsakar denna sjuka hysteri om jämnställdhet, låt det bara vara och behandla alla som sina lika utan en massa djupgående analyser och diskutioner och debbatter så tror jag att det blir bra. Det är alla dessa jävla djupgående analyser av saker och ting som gör världen så skruvad. Sluta analyser och låt vara som det är, då blir allat som det ska."
-Slasch

Kanske inte var den skarpaste kniven i lådan som uttalade sej ovan?
Se bilden och läs kommentarerna på DNs hemsida:
http://www.dn.se/blogg/zetterling/2010/03/03/ett-genusperspektiv-6548#article-readers

Ons ons onsdag

Kategori: Allmänt

Satt utomhus i Rans akter på vägen mot kontoret imorse.

V. 7 första dagen

Kategori: Allmänt

Sjunde veckan, tjohoo... Sitter i sovrummet (grym lyx att ha ett riktigt sovrum i en lägenhet, alla studenter som har det RÄCK UPP EN HAND! Inte så många som gjorde det va?) och tittar ut genom fönstret; Något verkar annorlunda. Det är Solen som kikar fram under molntäcket som legat som ett lock över skärgården denna dag. De sista strålarna bränner snön och en lustig färgkombination gör att hela världen därutanför ser ut att vara blå- och gulrandig.

Helgen flög iväg, som alla helgerna har gjort hittills under ex-jobbandet. Flög med hopp om framtiden. Alltså helgen flög inte bort med hoppet, snarare frammåt, eller tog det till en högre höjd eller något. Oj, jag kanske feberyrar, allt jag vill säga är att det var en fin helg. Återseende av gamla vänner och nyseende av o-vänner som säkert blir både vänner och bra-vänner.

Jag skaffade ny frisyr i helgen också. Den gjorde entré på kontoret idag. Ingen sa något, trots att F tidigare påstått att han fått en nazistfrisyr efter senaste frisörbesöket. Jag trodde ändå att någon skulle poängtera att jag klått honom på den punkten.

Sjuk?

Kategori: Allmänt

Åter på labb. Det här går åt rätt håll, aceton rules!

Men jag är nästan sjuk. Ska jag bli sjuk nu för första gången på över ett år? Verkar inte bättre. Får se hur det blir...