Marinbiolog

På god väg!

Vilken jävla tjej?

Kategori: Allmänt

Kim Adelman tycks veta väldigt mycket om de s.k. "tjejerna". Läste onsdagens Lysekilsposten idag och fick syn på den här artikeln:Chickflicks är väl ett ganska känt fenomen, filmerna handlar om kärlek och happy endings och är lättuggad underhållning. Kim Adelman har dock fått det hela lite om bakfoten, när hon/han från vetskapen om att det oftast är kvinnor/tjejer som ser dessa filmer (källa på det tack! Jag skulle vilja se en statistisk undersökning på om det faktiskt skiljer sej mellan könen när det gäller vilka som ser dessa filmer hemma i tv-soffan) drar slutsatsen att "vi tjejer" vill fortsätta se Julia Roberts i filmer med "en ganska banal handling" som Pretty Woman.Och artikeln fastställer: "Svårare än så tycks det alltså inte vara att tillfredsställa den kvinnliga biopubliken."

I ett slag blev man förminskad till en lite jävla löjlig prick som bara vill se kärlek på duken, gärna med en jävligt banal handling. Tack och bock, för dessa "tjejer" är sjukt lättillfredsställda så därför räcker det sådär, med en lovestory och lite happy ending. Jaha, men dåså. Ja, vi tjejer fattar nog inte en film med en djupare handling än så. Näe. Vi tjejer vill bara ha chickflicks med Hugh Grant. That's it.

Jag känner mej sjukt förnedrad och tillintetgjord. Jag tror jag ska knacka på LP som har kontoret här bredvid och säga artikelförfattaren en sanningens ord!

2:a post-itlappen

Kategori: Allmänt

Aceton löser upp wettex-trasor.

Virtuell kom-ihåg Post-it

Kategori: Allmänt

Aceton är mycket lättflyktigt.

Går ej att ha i sprutflaska.

Sen kväll på labbet

Kategori: Allmänt

Klockan är strax efter nio och jag sitter fortfarande på labbet. Samtalet med S gjorde susen, han gav mej nyttiga synpunkter på min metodutveckling och försäkrade mej om att om jag kan visa att de tidigare gjorda studierna av plasten är bristfälliga så räcker det långt. Så nu sitter jag vid luppen på sedimentlabb och tittar på prover jag gjorde igår. Just denna uppsättning filter berättar en hel del om hur mycket man måste skölja instrumenten mellan varje provkörning för att vara säker på att inte "gamla" partiklar från föregående prov ska förstöra eller påverka nästa provkörning.

Jag har gjort en lång lista och karaktäriserat partiklarna som jag hittat när jag filtrerat absolut rent s.k. MillieQ-vatten; Avjoniserat DYNGRENAT vatten som man kan tappa ur en apparat på labbet. Det verkar som att det i nuläget inte spelar någon roll hur mycket man sköljer provtagningssystemet med detta vattnet, för jag hittar partiklar (fibrer och små "prickar") även efter att ha sköljt igenom över en liter vatten. Det behöver inte bara bero på att själva systemet aldrig blir rent, utan på någon diffus "kontaminationskälla", t.ex. damm från mina kläder eller damm i flaskan som jag fyller upp MQ-vattnet med...

Det krävs ytterligare detektivarbete för att säkerställa var dessa partiklar kommer ifrån!

Exjobbskris v. 6 - Tvivel

Kategori: Allmänt

Jag har börjat tvivla.

Allt känns så rörigt, inte tillräckligt vetenskapligt och väldigt osäkert. När jag tänker på examinationen ser jag framför mej en förenad forskarkår som sågar mej längsmed fotknölarna och sedan bannlyser mej från alla universitet i... Europa.

Jag ska springa förbi handledare S sedan och lätta mitt hjärta. Jag hoppas att han finner råd och kan ge mej en fingervisning om hur avancerade andra ex-jobbares arbeten är på kandidatnivån. Jag kanske ställer för hårda krav på mej själv?

Absolut förbjudet

Kategori: Allmänt

WSSV, Whitre Spot Syndrome Virus - Varning på stan! Idag skiver bl.a. GP om viruset som drabbat stora populationer kräftdjur i Asien, främst har det märkts bland de kommersiella arterna och bland dessa är det tigerräkan som står för den största delen av importerade kräftdjur från asien till europa. Viruset påverkar olika arter olika mycket och ingen vet hur det skulle påverka våra kräftor, krabbor, räkor, krill, copepoder, eremitkräftor, trollhummrar, trollkrabbor, simmkrabbor, spökräkor och hummrar (bara för att nämna några...) om viruset kommer ut i haven runt norden.

Därför:

- Släng aldrig skal efter utländska kräftdjur i sjöar eller hav. Släng dem i komposten, i soptunnan eller BRÄNN dem, haha.
- Agna aldrig med utländska skaldjur.
- Sumpa aldrig amerikanska hummrar.

Men allra enklast är ju att undvika att köpa utländska skaldjur (tänk på sushin och köpe-insjökräftorna...), eller i detta fallet iallafall undvika scampi eller tigerräkor. Släng på ett par extra lökar på grillspetten istället för att bidra till magroveskogarnas förfall och virusets spridning.

Mes-gener

Kategori: Allmänt

Sitter och går igenom lite grejer på datorn, måste dela med mej av den här fantastiska Nina Hemmingsson-bilden (hoppas jag inte gör något som är mot copyrightlagen nu...)! Klockren illustration, i alla lägen.


"Så löste solen sitt blonda hår, i den första gryningens timma"

Kategori: Allmänt

Solen har dansat över de snöhöljda vidderna runt Lysekils sista utpost Stångehuvud. Jag smet ut från labbets mörka tillhåll och dansade ikapp med solen. Utflykten slutade i en snöhög i en klippslänt vid strandpromenaden. Därifrån skymtade jag öppet vatten, turkost och glittrande i den stilla brisen. Och allt var tyst.På hemvägen mellan färjan och kristineberg lyssnade jag på Hazelius, han är en mästare på modern svensk visa. Om jag någonsin gifter mej, eller ens kommer i närheten av något liknande, skall Esbjörn Hazelius 'Malåberg' spelas vid det tillfället. Bara så du vet! Den skulle eventuellt passa på min begravning också om det där med gifteriet aldrig blir av.

"Om natten när jag slumrade uti min tysta säng
jag drömde om ett öppet hav och om en sommaräng
om att lämna detta kalla land och vännen jag har kär
och se allt ut i stora världen som jag ej finner här"

Manschauvinism är ett ord jag intenderar att applicera på vardagsföreteelser i större utsträckning än tidigare

Kategori: Allmänt

Och på frågan om patriarkatet existerar på andra ställen än i feministers paranoida hjärnor svarar jag; Söker du ett mönster, kommer du att finna det om det existerar. Den förste som kopplade djur och natur till begreppet 'ekologi' sökte ett samband och såg det. Ekologi blev samlingsnamnet för hur interaktionen i naturen tar sej uttryck. På samma sätt är feminism, maktstrukturer och patriarkat en beskrivning av interaktion mellan samhälle, kultur, historia, kön och trosuppfattningar; En slags matematisk formel för att åskådliggöra tankar och idéer. Utan fysikens matematiska formler skulle vi aldrig kunna beskriva solsystemets rörelser och kanske heller inte insett att där fanns ett mönster. Lika litet kommer vi upptäcka om vi som X bortser från de krafter som verkar bara för att X inte är tillräckligt uppmärksam (eller god vetenskapsman eller -kvinna) för att kunna beskriva dessa strukturer med egna ord.

Det fina i kråksången är att feminism inte innebär en allomfattande i betong gjuten lag som såsom en matematisk formel gäller i all överskådlig framtid. Tvärtom tillhandahåller feminism en karta över destruktiva och inskränkande mönster i vårt samhälle som de flesta, om inte alla, inte vill ha eller leva med, oavsett om de tror att denna karta stämmer med verkligheten eller ej. Kartan kan sedan bearbetas, vägarna kan vi gemensamt rita om och berg kan flyttas. Hur kommer det sej då att så många ryggar tillbaka inför ord som patriarkat och manschauvinism?

Persbrandts push-up-kalsonger

Kategori: Allmänt

Jag har läst artikeln om Maja Lundgren som omyndigförklarades av litteraturkritikerna för sin bok "Myggor och tigrar" där hon öppnar sitt uppdämda hjärta gällande maktstrukturer och förföljelsemani genom att skildra Camorran i Neapel och kulturmaffian i Sverige. Hon blev sågad längs med fotknölarna när boken publicerades för ett par år sedan och hennes bokförlag skulle enligt kritikerna hållas skyldig för det ev. självmord Maja enligt dem högst troligt skulle sätta i verket.

Nästa artikel jag läste handlade om männens lekplats och deras självklara huvudroll på Sveriges elit-teatrar, där Mikael Persbrandt sattes i fokus då han är Sveriges lilla bad-boy-gullegris trots de otaliga skandaler han ställt till med genom åren. Han har supit, slagits, bedragit, hoppat av, kränkt och negligerat.

Skandalskribent vs. kaoskarl. Hysterikan vs. machomannen. Och här sitter jag med en sargad feministsjäl, upplyst så till den milda grad efter 15 sidors läsning i tidningen Filter (nr 12).

Hur kommer det sej att männen kommer undan med det medan kvinnorna döms till livstids allmän förödmjukelse? När en man lever ut sina känslor; lider, skapar, skriker och anklagar, anses det vara finkultur, något stort och oersättligt. När en kvinna skriver om sina upplevelser; lider, skapar, skriker och anklagar, anses det vara en hysterisk människas verk, helt utan rim och reson.

Det sistnämnda kanske är sant, men skulle inte det lika gärna kunna tillskrivas den utlevande mannen?

Nu lanserar Persbrandt kalsonger. Lundgren släpper en ny bok. Jag ska läsa alla hennes böcker för hon verkar vara en skitstark personlighet, medveten och ärlig - långt mycket mer intressant än Persbrandts push-up-kalsonger.

Omplanering

Kategori: Allmänt

Jag glömde att nämna i fredags att jag fick besked om huruvida jag skulle kunna söka MFS-stipendium för Mocambique-projektet. Ringde upp S och hon svarade kort och koncist; "Nej." "Vi utfärdar endast stipendium för examensarbeten!" Och höstens projekt var inte alls tänkt som något examensarbete för min del.

Attans. Nu blir det att tänka om och tänka nytt. Jag har ändå fått mersmak för det där med att åka utomlands och göra något slags arbete, M nämnde förra veckan en organisation i Indonesien som jobbar med volontärer och biologiska jobb på en seriös non-profit basis. Jag glömde självklart genast bort vad organisationen kallades men det är lätt att ta reda på (så länge jag kommer ihåg att fråga M om det när jag träffar honom)!

Hahaha, det snöar ute igen!

Omplanering

Kategori: Allmänt

Jag glömde att nämna i fredags att jag fick besked om huruvida jag skulle kunna söka MFS-stipendium för Mocambique-projektet. Ringde upp S och hon svarade kort och koncist; "Nej." "Vi utfärdar endast stipendium för examensarbeten!" Och höstens projekt var inte alls tänkt som något examensarbete för min del.

Attans. Nu blir det att tänka om och tänka nytt. Jag har ändå fått mersmak för det där med att åka utomlands och göra något slags arbete, M nämnde förra veckan en organisation i Indonesien som jobbar med volontärer och biologiska jobb på en seriös non-profit basis. Jag glömde självklart genast bort vad organisationen kallades men det är lätt att ta reda på (så länge jag kommer ihåg att fråga M om det när jag träffar honom)!

Hahaha, det snöar ute igen!

Andrea och den berömda ketchupeffekten

Kategori: Allmänt

Ingenting, ingenting, ALLT!

1. Snön. Den har iofs legat ett tag men jag skojar inte när jag säger att det var en stor 1-metershög snövall som hindrade mej från att ta den vanliga vägen in till lägenheten på kristineberg igår. Det har snöat otroligt mycket i helgen, det snöade i tre dygn! Hoppas de spårat runt golfbanan igen i eftermiddag så jag kan ta ut skidorna och prova pannlampan som jag införskaffat för ev. kvällsåkningar!

2. Metoden har lossnat, idag ska jag försöka få tag på ca 2 kg natriumjodid till ett hyffsat pris. Kemikaliebranschen sitter nog på en del pengar, det är inte billigt med kemikalier vill jag lova! När NaI:iden har kommit så är det bara att köra så det ryker, halva tiden har gått på den praktiska delen.

3. Ja, och allt annat som också fått den där ketchupeffekten förstås...

End of ex-jobb v.5

Kategori: Allmänt

Jag har missat färjan över fjorden, jag sitter kvar i köket och insér nederlaget. Utanför fönstret rasar snöstormen, om det fortsätter snöa så här befarar jag att vi kommer in i en ny istid; Sommaren kommer inte kunna smälta bort snötäcket och vi kommer bara få mer, mer och mer...

Fast det är ganska häftigt. Förut har kommentaren varit; "Det här är den värsta vintern sedan 1987!". Igår hörde jag; "Göteborg har inte haft så mycket snö sedan jag bodde i en rivningslägenhet vid Hängmattan på 70-talet där rören fryste och källaren svämmade över!".
Det tar sej som flickan sa.

Jag väntar fortfarande på svar från både M och S rörande möjligheter till stipendium för u(tom)-landsstudier och mer detaljer om inventeringsprojektet. Men nu är det fredag, ännu en vecka till ända, jag firar med lite Flight of the Conchords för att få den rätta stämningen!

Over and out

Experimentdesign

Kategori: Allmänt

Experimentdesign, detta delikata ämnesområde. Endel experiment är stora, fula och klumpiga. Otympliga paket som är omöjliga att göra om för en utomstående. Andra experiment är enkla, klara och eleganta - Utformade så enkellt att man inte kan förstå varför man inte kom på idén själv!

De enklaste experimenten är ofta de bästa men också de svåraste att designa. Det krävs en oerhörd tankeverksamhet för att elliminera alla källor till tvivel och felbeslut som annars skulle resulterat i en felaktig design.

Nu sitter jag och funderar över vår experimentdesign. Det finns många nötter kvar att knäcka och jag kommer nog inte komma fram till den mest ultimata designen nu i vår utan kommer med allra största säkerhet lära mej mycket i efterhand och bli jävligt efterklok!

Blogg från Oden - Antarktis

Kategori: Allmänt

Under ytan

Kategori: Allmänt

Idag tittade jag in hos M för att diskutera möjligheterna att göra en MFS (minor field study) i Mocambique. Jag fick grönt ljus! Det skall genomföras en inventering i en flodmynning strax norr om Maputo av handledaren som jag ska sammarbeta med vilket för mej innebär; Expedition Mocambique!

Därefter tog jag en sväng ner till spolhallen för att begrunda havets underliga innvånare och fick en känsla av att någon stirrade på mej...En trollkrabba och en eremitkräfta, i bakgrunden hänger tentaklerna ner från en havsros.

Jag begav mej lite längre in i hallen och hittade ett korallrev!


Lophelia pertusa, vår kallvattenskorall vars sista kvarvarande habitat i Sverige finns i området "Säcken" i kosters nationalpark. De är till skillnad från de tropiska korallerna permanent vita då de saknar de fotosyntiserande microalgerna (zooxanthellerna) eftersom de lever i mörkt vatten långt under vattenytan.

Jobbsökande exjobbare

Kategori: Allmänt

Jag har skickat in ett "spontanCV" till naturvårdsverket men fortsätter givetvis att söka fler jobb. Till sommaren måste jag skaffa mej en inkomst, speciellt eftersom jag tänkt mej att ta ett års studieuppehåll och resa lite. Man kan ju inte leva på luft!

Idag sökte jag även jobb på Lindex lager, kanske inte riktigt inom den branschen jag ämnar att skaffa mej en karriär men ett fulltidsjobb över sommaren inbringar långt mycket mer pengar än det jag lånar till mej av csn. Ett jobb på lagret innebär dessutom att jag kan bo kvar i Göteborg över sommaren och det hade varit jättemysigt, jag har aldrig spenderat en hel sommar i min bo-stad, haha!

Jag har kollat upp årstiderna i Californien också; Norra Kaliforniens kustland har milda vintrar och svala sommrar, augusti till oktober verkar ha varmast nätter och runt 20-22 grader om dagarna vilket låter helt angenämt! Resa i slutet på september då? Inte helt otroligt. Men imorgon ska jag ha ett fika-möte med min "mentor" M, han har sett efter om det finns något projekt för mej att delta i i Mocambique, och om det är praktiskt genomförbart så kanske jag åker dit i höst istället! Men Santa cruz och Kalifornien ligger ju kvar. Eller?

Ett frö är satt...

Kategori: Allmänt

Cykla från San Francisco, via Santa cruz och Monterey bay, vidare förbi Big sur, (REDWOODS!), Lucia, San simeon och Morro bay ner till Santa Maria. Google maps säger jag bara! Det går en väg längs havet,  highway 1 heter den dessutom.
Det är säkert jättekuperad terräng men det kan det vara värt. Jag kanske får ha en elmotor på cykeln?

Om någon är på så drar vi så fort vi har pengar och vädret tillåter! När är det säsong för sol, cykel och surf i californien?

http://matt.gardzina.com/bigsur/Lättuggat

Kategori: Allmänt

Det är här ingen modeblogg, det kommer aldrig bli någon modeblogg, du kommer aldrig få se mina nyinköpta strumpor på ett dåligt upplöst foto direktimporterat från mobiltelefonen.

Men jag vill tipsa om en människa som gör en av de bästa modebloggarna. Nej, frukta icke! Det handlar nästan inte ens om mode, det handlar mer om människan. Helt vanliga människor (okej, han får nog med några kända ansikten också), fotograferade på stan i snyggt ljus och naturliga poser. Alltifrån 70-åriga tanter i långrock till 3-åriga snorungar i spindelmannenstövlar.

Jag som älskar att titta på människor finner stort nöje i att kunna göra det på denna sida http://thesartorialist.blogspot.com/

Djuphavsstudier i Kanada?

Kategori: Allmänt

Universitetet utlyser nya stipendium för utlandsstudier, jag surfade in på ett av universiteten som de beviljas till och jag är lite lätt sugen. Har mejlat studievägledaren för mer info, jag har lite svårt med de engelska termerna för de olika utbildningsnivåerna.

Universietet Dalhousie i Halifax, Nova Scotia, påstår att de har en av de forskartätaste universiteten inom marinbiologi, och det kan ju aldrig vara ett dåligt tecken?! De har fräcka kurser i forskningsdykning och kurser om djuphavsbiologi! Det ligger jättefint längs ostkusten med hela nordatlanten ett stenkast från staden. Dessutom öppnas hemsidan för institutionen för marin biologi med ett foto tagen från masttoppen på en segelbåt ner på två beluga-valar som simmar runt fören. It has to be a sign...Bildkälla: http://museum.gov.ns.ca/imagesns/html/20152.html

Poppis ex-jobb dag 21

Kategori: Allmänt

Fan vad det är poppis med plast, närmast populärvetenskapligt. Jag stör mej på Moore som ska vara så sjukt poppis. Popp popp, om plast är så farligt som man tror vet vi ju inte än. Och alla dessa bioplaster, det är ju lika mycket polymerer i dem, största skillnaden verkar vara att de går snabbt att bryta ner. I JORD! I havet då frågar jag? Och fåglarna äter plast och sköldpaddorna äter det också, och de stackars sälarna stryps av plastleksaker. Gifterna då? De minsta organismerna, grunden i många näringsvävar, som kanske är fullproppade med ftalater och PCB, de är det inga som bryr sej om!

POpOPppOOPOPOppopoOPooppPopp

Copyright Andrea Johansson

Algalita dissekerar fisk - Hittar plast

Kategori: AllmäntJag vet inte varför det står en massa barn i bakgrunden och ler när själva "nyheten" är ganska upprörande? Nyheten får sitationstecken av mej eftersom man redan innan hittat plast i fisk, men det är bra och viktigt att man uppmärksammar ett av de nya möjliga miljöhoten i nationell tv!

Många fåglar käkar plast...

Kategori: Allmänt

Det kanske inte är det största ekologiska hotet med plasten men det är ett fint indikatorinstrument att iaktta hur mycket plast fåglar sätter i sej. Sen är det ju synd om fåglarna också, men med ett sådant resonemang disnyfierar man kanske naturen lite väl mycket.

http://www.youtube.com/watch?v=FinDNPopXQY

Söndag fjärde veckan - Expedition

Kategori: Allmänt

Jag leker lite med tanken att ev. bli taxonom, eller systematiker som man kanske också kan kallas; Snöa in mej på en organismgrupp och sedan åka jorden runt som expert på te.x... chaetognata? Det finns många spännande kurser på Trondheims Universitet på ämnet systematik, evolution och genetik.

Just ikväll vandrade mina tankar till Avatar och jag hittade en värdig ersättare till filmen på svtPlay; Expedition Nya Guinea. Det är SÅ man ska marknadsföra naturvetenskap; skithäftiga vyer, spännande djur och snygga/galna forskare. En lätt hypad och snedvriden typ av expedition men nog vore det inte helt fel att fått vara med som... Fiskexpert?

http://svtplay.se/t/127039/expedition_nya_guinea

Dag 18?

Kategori: Allmänt

Jag börjar tappa räkningen, och ändå har jag minst sex veckor kvar på den praktiska delen av ex-jobbet. Examenskursen är totalt 20 veckor lång men jag räknar lite optimistiskt med att kunna lägga tio veckor på att skriva själva rapporten. Alla tycker att de prioriterar den teoretiska delen för dåligt och säger "tänk att skrivandet ska få halva tiden" och så måste det alltså bli!

Det är morgon (förmiddag?) och jag sitter vid det överdimmensionerad köksbordet och blickar ut över fjorden. Snön ligger vit, det snöade igår och nu har vi säkert nära tre decimeter snö. Snö snö snö. När ska isen gå så att man kan få se lite blött?! Det hade verkligen underlättat min undersökning; Förr eller senare måste jag ut och ta upp bottenprover, i dagsläget skulle jag behöva en isbrytare till det!

Jag hänger kvar på forskningsstationen till lunch idag innan jag åker över till företaget. Jag ska nämligen vara med på något slags miljö/säkerhetsseminarium här idag. Det gör inte så mycket, just nu väntar jag mest på ännu mer material för att kunna fortsätta med metodutvecklingen. Och det materialet hämtar vi imorgon när företaget drar på halvdagsseminarium på ämnet biogas!

God dag!

Det säger bare klick när en ser'na (Det säger "klick" när man ser henne)

Kategori: Allmänt

Jag har funderat på det där med förebilder nu över kvällsspagettin. Jag har aldrig haft någon riktig förebild, visst är min mor och far rätt sköna och mina syskon går inte av för hackor de heller men det är liksom ingen av dom som jag känner att jag kan se mej själv i och relatera till. Mamma är lärare, pappa skogsförvaltar, brorsorna är fastighetsskötare resp. fotbollsspelare och syrran är tvåbarnsmamma och snart socialarbetare (jag skriver det men är inte helt säker på vad Lindha kommer jobba som).

Men nu har jag bestämt mej för två provisoriska förebilder. Hanna Hellquist ('Karlstad Zoologiska' och morgonpasset i p3) och Mia Skäringer (Roll on, 'Dyngkåt och hur helig som helst' och Mia och Klara i Svt). Två jävligt driftiga och framgångsrika brudar med minst två centimeter skinn på näsan, orädda, ärliga och ändå så älskvärda. Det bästa är att båda kommer från Kristinehamn, den närmaste hålan från min barndomsstad. Dom har min dialekt (okej, de pratar snäppet värre) och har (trots den?) erövrat både Sverige och mitt hjärta.

Fantastiskt.Plastic fantastic lover

Kategori: Allmänt

Snön vräker ner utanför fönstret, jag ser ingen ände på denna snövinter och med skidorna har den upplevelsen vänt från kall och blöt till ljus och rolig!

Jag letar just nu reda på info om plast, eller rättare sagt polymerer; Deras kemiska egenskaper och hur de olika typerna skiljer sej från varandra och är uppbyggda. Visste du till exemper att plaster av typen härdplast (en av tre huvudtyper av plaster), som är uppbyggda av ett tvärbundet tredimensionellt nätverk av molekyler, inte kan smältas ner utan återvinns genom att malas ner till ett pulver som sedan används som utfyllnads- eller förstärkningsmaterial?

Visste du också att i begreppet "polymerer" ingår både cellulosa, DNA och plastmaterialet PVC?

Polymerer består av långa kedjor av monomerer, som i sin tur är uppbyggda av kolvätekedjor. Hej hopp nu kommer verkligen den tunga kursen i kemi som jag läste förra året till användning. Äntligen. Plast är alltså ett mer populärvetenskapligt namn på något som vi i själva verket har i oss. Det verkar ju inte stämma. Vad gör egentligen en plast till en plast? Jag behöver hitta en deffenition. Jag gissar att en polymer kallas för "plast" när den är industriellt tillverkad, det verkar mest logiskt.

Men vad är det då som är så jäklarns problematiskt med plasten som hamnar i havet?
Industriellt producerade polymerer, plast, berikas ofta med ämnen som ger plasten unika egenskaper, t.ex. mjukgöraren PCB som användes fram till slutet på 70-talet innan man kom fram till att PCB är rätt farligt (fågelägg blir så sköra att de går sönder innan kläckning m.m.). Idag tillsätts andra ämnen som gör att när plasten vittrar och söndedelas till monomerer kommer vissa av dessa molekyler att likna organismers hormoner. Hormoner är förenklat signalmolekyler i kroppen som säger åt oss hur kroppen ska fungera i olika skeden. Det är i den processen som dessa små "plasthormoner" kan ställa till det rejält. Man har sett att vissa typer av ftalater (som ingår i plasten PVC) "feminiserar" djur, dv.s. gör att både honliga och hanliga organismer överproducerar det honliga könshormonet östrogen. Vilka konsekvenser det har för organismerna kan du ju föreställa dej själv (cliffhanger?!)!

Det här är bara en konsekvens av plast i havet. Det finns många fler, något som är välstuderat är hur plast äts upp av sjöfåglar, fiskar och sköldpaddor.

NaI- Panta rei!

Kategori: Allmänt

Natriumjodiden kom, löstes, och segrade! Nu flyter de små djävlarna till plastpartiklar, precis som det var tänkt! Oh sweet taste of victory.

tjohoo, nu tar jag färjan över fjorden för att ta en segertur på skidorna. Det finns hopp!

Ex-jobb dag 16!

Kategori: Allmänt

Jag sitter och väntar på natriumjodid. Tiden går långsamt.

Jag har även googlat fram all fakta om båtfärgsföretaget Internationals färger. Det var arbetshelg på Ostindiefararen denna helgen och jag jobbade med att skrapa färg inför ommålning av relingar m.m. på väderdäck. Bredvid mej på min arbetsplats ligger nu en påse med damm från färgen, damm som kanske också förekommer i havsbottnen. Möjligheten att upptäcka dessa partiklar ska jag undersöka inom kort på labb, de klart gula och röda partiklarna kommer vara lätta att se i luppen, frågan är var och hur man återfinner dem i sediment eller vatten.

Jag har återsett en gammal bekant vid tio-kaffet idag! M som jag inventerade med i somras tittade in på kontoret med en bricka full med semlor. Fantastiskt!

End of ex-jobb v.3

Kategori: Allmänt

Ohoj!

kjl

Jag går just nu i seglartankar, det har idag offentliggjorts att Ostindiefararen Götheborg kommer att delta i der konglisch bröllop i Stockholm i sommar. Knugen tyckte vid sitt senaste besök ombord i somras att skeppet absolut skulle närvara vid bröllopet och med en sådan inbjudan kan man ju knappast tacka nej?! Jag är ingen stor fan av vårt kungahus men det är svårt att blunda för vilken fantastisk publicitet det innebär för båten att vara närvarande.

Ex-jobbet rullar på. Dock har ett stort problem upptäckts; De plastpartiklar som var tänkt att flyta upp i NaCl-lösning visade sej igår inte alls flyta. Skit, nu blir det till att tänka om och tänka KREATIVT! Vi har en plan B som skall prövas så fort vi fått grejerna så fram tills dess gäller det att hålla tummarna och brainstorma runt alternativa metodupplägg.

På hälsofronten har det i mitt liv skett något av en smärre revolution; Jag har skaffat längdskidor! För första gången på över tio år var jag ute och åkte skidor igår, det gick inte jättefort men det var riktigt roligt. Det ligger över två decimeter snö runtomkring Fiskebäckskil och på den närliggande golfbanan har man spårat! Nu gäller det bara att hoppas på att snön ligger kvar några veckor till så att tekniken sätter sej.

Fair winds
Din vän i vetenskapen