Marinbiolog

På god väg!

Kammusslor ♥ miljöövervakning = Sant

Kategori: Allmänt

 
Jag och de i min omgivning har länge skämtat om hur olika djur låter. Man vet att katten säger "Mjau" och grisen "nöff" trots att deras läten inte liknar den freestylade fonetik som vi har tillskrivit djurljuden. Detta lämnar en hel massa dörrar öppna för att hitta på hur andra djur låter; Hajen? Brugden? Klumpfisken? Musslan?
 
Nu har forskare faktiskt hittat ett djurljud i havet och publicerat sina resultat i en rykande färsk artikel. Kammusslan, eller närmare bestämt pilgrimsmusslan [Pecten maximus], låter på ett speciellt sätt när den "hostar" i samband med att den "tömmer tarmen" på mat och vatten. Detta gör den oftare när den äter mycket, dvs. vid goda förhållanden i form av födoresurser och syrehalter. Den hostar allt mer sällan ju mindre syretillgången är och ju mer toxiska blomningar den utsätts för. Hostningen kan man med speciell teknik höra på upp till tio meters avstånd!
 
Detta betyder att man skulle kunna lyssna på pilgrimsmusslornas hostningar och på så sätt övervaka vattenkvalitén runt dem!
 
Läs mer i den populärvetenskapliga sammanfattningen av artikeln här, går också att LYSSNA på musslan!
 
Hitta artikeln här
 
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: