Marinbiolog

På god väg!

Dagens boktips

Kategori: Allmänt

Marina organismer straffar världen i något som enligt säkra källor (diskussion i lunchrummet) ska vara en vetenskapligt korrekt ekologisk thriller!

Ship to Gaza

Kategori: Allmänt

Min vän S, en inbiten sjöbjörn med många hav i benen, berättade för någon månad sedan att hon sökt för att få komma med som jungman ombord på skepp som skulle bege sej mot Gaza med förnödenheter åt den ockuperade befolkningen i området. "Vackert!" tänkte jag och vi hoppades båda att hon skulle få komma med. Hennes enda betänklighet var det faktum att om S kom med till Gaza så skulle hon med största sannolikhet aldrig få segla till USA, någonsin. Och det har vi tänkt göra nästa år.
Så berättade S för mej förra veckan att båtarna gett sej av och att hon inte hört av den. Lika bra tyckte S, hon hade bestämt sej för att inte följa med iallafall, landet i väst lockade för mycket och hon tvingades därför svika sina ideal på grund av stormaktens gyllene sken.

Nu är skeppen påväg, eller de var det ända tills imorse. Nu är de invaderade av Israelisk militär och dödssiffrorna stiger. Ingen vet egentligen varför eller hur många som dödats i vad som skulle vara en fredlig konvoj till förmån för ett folk i nöd. Världen, och jag, följer utvecklingen noggrant och hoppas att detta ska kasta ljus på Israels kamp för sina egna vridna "rättigheter" i Gazaremsan där ett folk lider och en stat terroriserar mänskliga rättigheter.

Varför kan inte alla bara ta varandra i händerna och sjunga "we shall overcome" istället för att stånga huvudet blodigt i något som endast verkar vara en kamp för att bevara någon löjlig stolthet som påminner om den en galning statuerar genom att inte ändra sej trots att allt talar emot det ursprungliga beslutet?

http://www.dn.se/nyheter/varlden/svart-for-israel-om-armebrutalitet-kommer-fram-1.1114357

Allmänbildning

Kategori: Allmänt

Jag är otroligt oallmänbildad. Och värre blir det när man skriver ex-jobb. Därför lånade jag med boken "Vad du borde lärt dej i skolan men inte hann med eftersom livet kom emellan" (Hoppas det är ok Chicky, haha).
Så här kommer lite allmänbildning:

 - Shakespear levde 1564-1616 och skrev de flesta av sina dramer på 1590-talet.

- Pi = 3,141592653589793 (och en massa fler siffor)

- Listan över världens sju underverk skrevs före 228 f. kr., troligen men antagligen inte av en man vid namn Antipatros från Sidon.

- Öl bryggdes i mesopotamien 3000 f.kr.

- Det bor ungefär 740 miljoner invånare i Europa

- Nordamerika har 525 miljoner invånare.

Dagens Zelda-stripp

Kategori: Allmänt

Deg och flyt

Kategori: Allmänt

Jag bakade brödet! Receptet som finns längre ner på sidan är nu testat och jag bekräftar; Ett episkt recept. Minimal kontakt med degen, minimal tid att passa (jag jäste 10 timmar i kyl istället för åtta), minimalt kladd (även om degen är kladdig när man ska klutta upp den i sex bitar på plåten. Jag använde inte specialvete utan vanligt vetemjöl och bytte 1,5 dl mot rågmjöl för att få brödet något nyttigare. Det visade sej gå alldeles utmärkt. Jag kan tänka mej att brödet blir mer bubbligt och ciabattalikt om man följer ursprungsreceptet men det finns helt klart plats för rejäla utsvävningar utan att det blir pankaka av alltihop.

Rapportskrivningen har äntligen lossnat. Jag vet inte vad det beror på, om det är deadlinen för redovisningen, om det är den stundande seglingen, vädret eller att jag bara knegat på så länge att jag börjat se att jag snart är klar. Hursomhelst så flyter det på nu!

Jag höll en liten lunchföreläsning om antropogena partiklar i havet för två av mina kollegor på whiteboarden i lunchrummet. Här kommer en bild..

Bok-sug

Kategori: Allmänt

Nu har jag beställt böcker! Man bli så sugen på att bara sjunka ner på en solig plats och läsa hyllmeter efter hyllmeter med böcker när man ex-jobbar. Surt att man blir väldigt osugen på att omsätta kunskapen i egenförfattad text.

Bl. a. Maja Lundgrens Myggor och Tigrar som jag skrev om i vintras är nu på g. i pocketform hem till mej. Hoppas hoppas de hinner komma innan jag mönstrar på ostindiefararen.

Day:s profetia

Kategori: Allmänt

1988 släppte ett gäng forskare en rapport som gjorts på uppdrag av den amerikanska regeringen med titeln "The quantitative distribution and characteristics of neuston plsatics in the north pacific ocean 1985-1988". Här publicerades en omfattande undersökning av den ytnära plastens utbredning i norra stilla havet.

Day och hans kollegor konstaterade att plastens förekomst var störst runt bebodda kuster så som Japan och minst förekommande i obebodda trakter eller i vattenmassor långt från land. Inte så oväntat kan tyckas.
Det oväntade och creddiga med rapporten är att Day med ett logiskt resonemang runt havsströmmar, vindar och ekmanstransport förutsade att plasten förmodligen så småningom drev iväg från land och ackumulerades i de stora centrala havsvirvlarna mitt i Stilla havet.

20 år senare uppmärksammar Charles Moore "ett hav av plast" då han korsade Stilla havet i sin segelbåt.

Synd bara att man aldrig sett några referenser till Day's rapport i de nyproducerade artiklar som finns på ämnet plast/antropogena partiklar i hav. Han borde få mer credd för att han präntat ner en sådan till synes självklar och viktig förutsägelse.

Hej så länge
från Din Vän i Vetenskapen

Bröd à là sjökock

Kategori: Allmänt

Överskriften är lite av en ordvits, det är självklart ingen sjökock (alltså fisken Sjökock) som bakar bröd, men det gjorde däremot kockarna på Ostindiefararen, det gör de fortfarande förresten. Och då blir det oftast ett bröd som jäser över natten.

Maria har gett mej ett sånt recept!
Ska prova det inom en rimlig framtid.

"Ciabatta över natta"

Lös 1/4 pkt jäst i 3 1/2 dl kallt vatten. Rör i 1 1/2 tsk salt, 1 tsk flytande honung och 7 dl dinkelsikt eller vetemjöl special. Täck skålen med plastfilm och ställ i kylen 8 timmar. Stjälp ut degen på mjölat bord, dela degen i 6 delar och lägg dem på en plåt. Låt jäsa under tiden ugnen blir varm och grädda i 225 grader i ca 20 minuter. Enjoy!

Konsten att sätta punkt

Kategori: Allmänt

"De första publikationerna av artiklar rörande plastskräp i havet och dess eventuella negativa effekt på marin biota gjordes i Science 1972 där Carpenter och Smith uppmärksammade fynden av små plastbitar, 0,25-0,5 cm, i västra sargassohavet och i havet utanför södra New England (E.J. Carpenter och K.L. Smith 1972, E.J. Carpenter et. Al 1972) samtidigt som de konstaterade att plastfragmenten innehöll PCB som troligen hade ackumulerats från omgivande havsvatten och att de även återfanns i åtta av 16 undersökta fiskarter från samma område och det förutsågs att dessa kan utgöra ett hot mot fisken p.g.a. förstoppning till följd av att polystyrenpartiklarna inte bryts ner i mag-tarmkanalen(Carpenter et. Al. 1972)."

- A. Johansson 2010

Det där är en enda mening. Den borde nog bli fler. Jag fattar knappt själv vad jag skrivit.

Segt

Kategori: Allmänt

En ny vän

Kategori: Allmänt

Jag känner mej ganska ensam i rapportskrivandet. Nu har jag fått en kompanjon.


Far ringde precis och undrade varför jag satt på labb när det är röd dag? Mitt svar var att en deadline inte förflyttas frammåt med varje röd dag. Men jag kanske borde ha sagt att jag så ofta ballar ur i arbetet att jag måste jobba på röda dagar för att få ihop tillräckligt med effektiv tid för att rapporten ska hinna bli klar?

Helg men ändå torsdag

Kategori: Allmänt

Åh vad spännande, antalet stammisbesökare växer, kul! Undrar vilka ni är?!

Nu skriver jag på inledningen till min rapport. Det slår mej i detta nu att jag fortfarande inte satt någon titel på arbetet, men något i stil med "Antropogena partiklar i svenska marina sediment" kanske skulle passa? Eller "Kartläggning av mikroavfall i två typer av sediment på svenska västkusten".

Jag har valt att skriva rapporten på svenska och det har visat sej vara något av en utmaning. Jag trodde jag skulle slippa ifrån en del av farthindren i rapportskrivningen genom att välja att skriva på mitt modersmål som man ändå får anta att man behärskar såhär efter 23 levnadsår, men det är ju faktiskt riktigt svårt att få språket att låta vetenskapligt och proffsigt när man inte skriver på det språket som man är van vid när det gäller vetenskap, nämligen engelska.

Introduktionen ska vara som den övre delen på ett timglas förklarade Maria för mej idag i fikarummet. Den ska börja as-brett, och sedan pö om pö snävas åt och ringa in målet med rapporten. Därefter kommer själva metod- och resultatdelen som flaskhalsen eller midjan på timglaset, och därpå följer diskussionen som börjar snävt och sedan utvidgas alltmer. Målande bild som handfast beskriver något som man hade på känn men inte hittills kunnat konkretisera (finns det ordet?).

Förresten; Slut på musikinspiration? Prova en vattentät gubbrocksspellista med Rolling stone's top 500 låtar! Rolling Stones top 500

Heja GU!

Kategori: Allmänt

Jag har blivit positivt överraskad av Göteborgs Universitet (för en gångs skull). När man skriver arbeten är det väldigt viktigt att hålla reda på referat, fakta och att undvika plagiering. Kruxet för mej har legat i att jag aldrig fått någon genomgång för var gränserna går vilket har lett till endel förvirring under den här rapportskrivningen. Nu har jag faktiskt hittat en liten guide i ämnet på Universitetsbibliotekets hemsida!

För att hitta den som GU-student är det bara att surfa in på sin personliga studentinloggning och på samma sida som man hittar E-post m.m. kan man klicka på länken "fler tjänster för studenter"!

http://www.ub.gu.se/ref/Refero/1intro.php
Här är länken till guiden, jag vet dock inte om den fungerar om man inte är inloggad student från GU.

Ett kort djupdyk

Kategori: AllmäntJapan har både jättesalamandrar och havsdjup. Här är ett kort klipp från Suruga bay.

Vargkriget

Kategori: Allmänt

http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran

Jag har sett dokumentär inifrån på tvåan om illegal vargjakt i Sverige. Checkt att nätverket mot varg avslutar med att dödshota regeringen. Jag efterlyser en sammanfattning av effekterna av vargens inträde på Sveriges årliga jakt. Kanske lite jämförande data mot hur många hundar som skadeskjuts vid jakt jämfört med hur många som blir rivna av varg under jakt. Och inventeringssiffror för att belysa hur stor andel vargen tar av rådjurs- eller älgstammen. Nätverkets största agg verkar blossas upp av varg och den övriga viltjakten och hur den påverkar jakt, jägare och arrendatorer.

Det största problemet med varg skulle nog visa sej vara runt gårdar med tamboskap där ägaren blir dömd till fängelse efter att ha försvarat sina djur, och då är ju det största problemet inte själva vargen för den skjöts och kom aldrig tillbaks utan snarare regeringens inställning gentemot lantbrukares rättigheter vs. vargens rättigheter vilket retar upp folk och eldar upp sånna här typer av illegala KRIMINELLA organisationer. Så vargen är nog egentligen inte pudelns kärna utan snarare hur folk i glesbygden, en typ av bebyggelse som täcker den största delen av vårt avlånga land, känner sej negligerade av de centrala viltvårdsbeslutarna, och brist i kommunikation och informationsspridning vilket leder till förvirring och missförstånd, en känsla som säkert också förstärks av ett missnöje på andra områden som man skyller på regeringen.

Vargen är en naturlig del i vår nordiska fauna och det ingår i miljömålen under etiketten att bevara den biologiska mångfalden att också måna om vår lilla vargstamm. Enligt en skara människor har inte vargen rätt att existera i skogen i Sverige, med argument som många till viss del kan förstå och hålla med om, även jag. Men vem är egentligen berättigad att bestämma vilken art som ska få existera var? Om vargen ska bort för att jakten försämras för jägarna, ska vi inte ta bort älgen då för att de orsakar omfattande skador på ungskog vilket gör att skogsbolagen förlorar stora pengar? Eller varför inte fiska ut sillen helt och hållet för den äter ju upp de sällsynta små torskäggen? Eller utrota hajarna för att de äter fisk och attackerar människor? Jo, för att interaktionerna i ekologin runt dessa näringsvävar är långt mycket mer invecklad för att vi ska kunna veta hur utfallet kommer att se ut när vi går in och gör modifieringar i artsammansättningar i naturen. Vi vet inte heller hur utrotningen av vargen under 1800-talet påverkade våra skogar men vi vet dock att en så artrikt fauna som möjligt är det mål man bör sträva mot för att långsiktigt förvalta vår natur på bästa sätt.

Metod och val

Kategori: Allmänt

Nu har jag skickat in min "material och metod"-del till mina handledare! Lite nervigt när man inte har koll på hur vetenskapligt korrekt man skrivit osv. Det är dock himla bra när de återkommer med feedback så att man kan förbättra upplägget osv.

Här kommer en rolig länk!
http://www.valar.se/

Valobservationer i Sverige, passar väl bra såhär under ett valår (Ha ha...)

Ikväll spelar Babian på Pustervik! Jag ska dit, om jag så ska gå ensam.

Hej hopp!
Din vän i vetenskapen.