Marinbiolog

På god väg!

Sankta Lucia

Kategori: Allmänt

Söndag morgon, snön som föll igår ligger fortfarande vit över taken. Eller nej inte riktigt, man ser fragmet av snö på marken men det skymms på många ställen av grässtrån. Jag hoppas att det finns mer snö i Värmland så man kan få mysa av den en stund över jul iallafall.

I dagens gp finns en bild på demonstranterna som besökte Köpenhamn igår. Verkligen imponerande, vilken glöd, vilken kämparglöd! Jag önskar att jag kommit på idén att åka dit tidigare än inatt. Det här kanske är början på vår tids vietnamdemonstrationer med en episk festival som Woodstock till följd? Pax för att gå på festivalen!

Nobelpriset, ja tack

Kategori: Allmänt

Mitt i nobelmiddagen är vi nu! Och någonstans i vimmlet sitter min kära vän Bettan som har känningar inom rätt kretsar och blivit medbjuden till världens häftigaste sittning med världens värst påkostade gyckel av sin käre far.
Hmpf. Och jag som trodde att jag skulle bli först. Men jag säger som min käre vän Sofie; "Festen ska kretsa runt oss när vi går dit!". En dag Sofie, en dag...

Så surfade jag förbi aftonbladet.se för att kolla efter en löpsedel jag såg idag som sa något i stil med "Stoppar invandring" men kom istället över detta!

http://www.aftonbladet.se/nyheter/vbstv/article4014548.ab
Plastic debris!

Jag fick ett mejl från min ex-jobbshandledare idag, hjulen är i rullning, efter nyår bär det av till marina forskningsstationen på Kristineberg. Steg ett i examensarbetet blir att inventera halten plastpartiklar i sediment.
Mer om det senare!

Kanske är ex-jobbet ett steg i rätt riktning; Mot Nobelfesten!!

Ons ons onsdag

Kategori: Allmänt

Imorgon skriver jag sista tentan. Det blir en fem timmars lång skrivning på ämnet Marin miljöövervakning. Min frisör sa att jag borde fira det på något sätt men jag känner för att försöka glömma bort det. Men visst borde det väl firas? En milstolpe är nådd.

Och helt ärligt hästpojken, hur tänkte du nu?
Låten trummor och bla bla.. (spotify)

Ps!
Såg du inte filmen "Sharkwater" i helgen?
Gör det på SvtPlay!

Nutid och framtid

Kategori: AllmäntJust nu rasar klimatdebatten i Danmark med världens ledare samlade för att varje nation skall kunna slåss för sina rättigheter att bränna olja, skövla skog, expandera och leva. I Sverige hör vi kontinuerliga påminnelser om händelser i Köpenhamn men varför har inga rop hörts om skandalen i IPCC (FN:s klimatpanel)?
Jag vet faktiskt inte. Här verkar var dags största nyhet bestå i en ny skandal i paret Wood's privatliv. Kul.

Det hände sej nämligen för inte mer än några veckor sedan att någon hackade sej in i en dataserver på ett klimatforskningsuniversitet i England och läckte ut på nätet via Ryska servrar. Än så länge vet jag inte om mejlen är äkta och i orginalform men hur som helst är det hela en skandal inom klimatforskningen. Antingen är FN:s klimatpanel offer för en illsinnad fiende eller så har IPCC satt sin sista potatis. Vad tror du?

En oceanograf vid Göteborgs universitet skrev en bra debattartikel om "climatgate" som skandalen kommit att kallas men den finns tyvär inte att läsa längre på Gp:s hemsida. Undrar varför?

Phil Jones, Keith Briffa, hans assistent, Michael Mann från Penn State, Malcolm Hughes vid Universitetet i Arizona, Kevin Trenberth vid National Center for Atmospheric Research, James Hansen från NASA’s Goddard Institute of Space Studies och fler är berörda i mejlen som stals vid inbrottet på universitetets servrar.

 Läs mejlen här

Liten notis i Gp här som berättar om utvecklingen efter climatgateskandalen. And that's it!

Det finns mer på CNN däremot http://www.cnn.com/video/#/video/us/2009/12/07/tsr.inhofe.climate.change.cnn?iref=allsearch

På studiefronten händer det lika mycket! Jag skriver min sista tenta på kandidatprogrammet på torsdag, sedan ligger ett projektarbete på schemat fram till mitten på januari. Därefter ska jag påbörja mitt examensarbete om "microplastics". En ledtråd är att det handlar om mikroskopiska plastpartiklar och dess närvaro i det marina ekosystemet. Mer info kommer snart!