Marinbiolog

På god väg!

Alla torskar

Kategori: Allmänt

Sista dagen i Götet innan sista veckan på Kristineberg.

Kom-ihåglista:

- Städa lägenheten idag! Familjen tittar in nästa helg för att närvara då Kalmar möter Öis på söndag.

- Kolla på filmen "Alla torskar" som visas på tvåan 22.00 ikväll. Jag har stora förväntningar! Se den du med!

- Leta reda på fiskespöt NU! Jag ska möta upp närmsta kretsen och dra upp en firre eller två med mina sportfiskenördpolare. Det blir i älven så jag gissar att vi mest kommer få mört? Kanske ål! Dessa fantastiska och mystiska landvandrande långvandrare. Självklart släpper vi tillbaka fisken.

- Köp biljett till Skövde. Jag ska åka och hälsa på nära och kära som studerar i lilla staden på slätta i slutet på oktober. Biljetterna blir dyrare ju närmre avresedatum man köper dem så jag borde egentligen ha köpt dem igår...

Bananas!*

Kategori: Allmänt

Lördag! Pust och stön, jag överlevde veckan! Jobbet med att inventera vattenpelaren i Gullmarsfjorden på fyra dagar var minst sagt intensiv, och när vi igår skulle sammanställa någon slags rapport om arbetet blev det gjort med en lätt förvirrad ton. Vad gjorde vi? Och framför allt; Varför?! Och de där siffrorna, var kom de ifrån egentligen? Efter att ha slitit vårt hår och läst igenom labbhandledningen både fem och sex gånger fick Maria, jag och Johanna ordning på det mesta, dock fanns det frågetecken runt "phytoplanktondelen" och hur den hänger ihop med klorofyllmätningarna, som Daniel kämpat med. Daniel, vår fjärde kursdeltagare, hade sammanställt sina data kvällen innan och dragit hem för att möta upp med flickvännen och de luckor i rapporten som återstår får vi helt enkellt snygga till på måndag när vi alla kommit tillbaks från helgen med nya krafter!

Nu är det helg och jag har för intention att beta av lite av GIS-kursen (Geografiska Informationssystem) som jag försummat under de hektiska veckorna på Kristineberg. Jag har inte kommit speciellt långt nu under morgonen, min stackars dator kämpar fortfarande med att installera GIS-programmet.

Under den utdragna processen har jag hunnit bläddra igenom morgonens GP. I kulturdelen finns ett tvåsidouppslag om filmen Bananas!* (och ja, stjärnan ingår i filmtiteln). Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten följde tolv bananplantagearbetare i Nicaragua i deras stämningsprocess mot Dole. Det gigantiska världsomspännande företaget hade nämligen medvetet använt det förbjudna steriliserande bekämpningsmedlet DBCP på plantagerna där de jobbade. Arbetarna vann, Dole hade enligt domstol medvetet steriliserat sina lönetagare, och det hela hade tack vare Gertten fastnat på en dokumentärfilm som premiärvisas i Sverige i höst.
Nu skulle man ju kunna tro att historien fick ett avslut där. Men icke. Trots att Dole gjort fel och trots att det (nåja) finns en världsomspännande yttrandefrihet på denna planet (iaf. när det gäller svensk journalistik) så hänger nu en gigantisk stämningsansökan över Gertten. Hans film fick inte delta inom tävlan i Los Angeles-filmfestival eftersom Dole hotade med att stämma arrangörerna och SVT som sände ett inslag om filmen i sommras blev kort därefter kontaktad av Dole.

Dole menar att dokumentären ger en skev syn av företaget (tacka fan för det!) och att de därför känner sej tvingade att stämma Gertten och hans filmteam då de visat filmen trots varningar från Dole's sida.

Jag säger: Se filmen! Det ska jag göra, och ge multinationella företags försök att tysta kritik STORA FULA FINGRET! Filmklubben Doc Lounge drar igång i götet denna hösten och visar Bananas!* vid premiären onsdag den 6:e oktober på tredje lång i House och Win-Wins lokaler.

Provtagningar i Gullmarsfjorden

Kategori: Allmänt

Idag har vi satt igång arbetet med att samla in vattenprover med olika redskap och från olika djup. Vår uppgift denna vecka är att bygga ihop ett näringsflödesschema med biomassa och produktion i pelagialens olika trofnivåer. På svenska betyder det att vi ska försöka räkna ut hur mycket organismer som finns i Gullmarsfjordens vatten och sedan med lite trolleri och bakgrundskunskap meka ihop vilka organismer som gör vad, hur många de är (eller egentligen hur mycket de väger tillsammans) och hur mycket avkomma och tillväxt de har. Syftet med uppgiften är att ge mej och mina kurskamrater en överblick över hur den fria vattenmassan (pelagialen), som också utgör det största och mest utbredda ekosystemet i havet, ser ut och fungerar ur ett ekosystemsperspektiv.

Dagen började med provtagningar från den lilla forskningsbåten Oscar von Sydow. Vi tog prover med speciella flaskor på 20, 15, 10, 5 och 0 meters djup. Gullmarens djupaste håla ligger på 118 meter (Alsbäckdjupet) men vi fick nöja oss med att guppa runt strax utanför stationen då vindarna friskade i upp mot 18m/s och David Turner stod på kajen och väntade på att få ta över båten för en tur med sin kurs. Ur flaskornas vatten har vi under dagen extraherat alla de miljontals microalger som finns i vattnet för att i morgon eller på torsdag kunna räkna ut hur mycket av dessa små gynnare som egentligen finns i vattnet just nu. Ett litet prov sparades från djupet där fluoroscensmaximum förmodades ligga och färgades in med ett par droppa Lugolds lösning för att så småningom kunna kollas igenom av oss på labb där vi ska artbestämma större delen av innehållet och även räkna de små liven. Fluoroscensmaximum ligger på det djup där flest alger befinner sej, och fluoroscens är ett mått på hur mycket klorofyll det finns i vattnet. Djupet på vilket man finner detta fenomen ändrar sej under året med våg, vind och vattnenmassornas skiktning men brukar finnas på ca 10 m djup. Idag hittade vi inte djupet med fluoroscensmaximum (vi har en liten mockapär på en lina som kan mäta detta) utan det verkade vara samma halt klorofyll i hela vattenmassan upp till ytan från ca 15 meters djup. Inte så oväntat med tanke på den starka vinden som legat på nu ett par dygn. Vi drog även vertikala drag med planktonhåv för att fånga in lite större organismer som hoppkräftor och pilmaskar, dels på 30-20 meters djup och även på 20-0 meters djup. De båda dragen kommer att ge oss lite olika artsammansättning eftersom vissa plankton vandrar upp och ner och väljer att gömma sej djupare ner under dagen.

Samma procedur som utfördes på båten i förmiddas gjordes även nu ikväll i skydd (?) av mörkret. Vinden har friskat i ytterliggare men provtagningarna gick bra! Morgondagen kommer förmodligen bjuda på en heldag på labb. Hemligheten med att orka med det? Kaffe och det faktum att det är sjukt spännande att ögna igenom de små petriskålarna i jakten på något nytt och oväntat!

provtagning

Johanna räknar copepoder inne på labb. Bilden th: Handledaren Peter Thor språkar med skeppare Berne obord på Oscar von Sydow.


Provtagningsflaskorna förbereds av Johanna th. och sätts sedan upp på en vajer som för ner dem till rätt djup mh.a. en vinsch. När alla flaskor hänger på resp. djup längs vajern stängs sedan av lock i båda ändar genom att en tyngd släpps ner på vajern från båten och släpper en spärr på översta flaskan, som sedan skapar en kedjereaktion ända ner till den sista provtagningspunkten. Lätt som en plätt!


Jag, Maria och Johanna; Tre glada tjejer som är påväg upp i hissen till labbet med kvällens vattenprover!

It's alive!

Kategori: Allmänt

Idén att börja skriva på nätet igen har grott inom mej under en tid nu och idag, med regnet smattrandes mot rutorna på Kristinebergs marina forskninsstation, så fick jag tummen ur. Jag är ingen fena på webbdesign så du får stå ut med den här färdigdesignade versionen en stund tills jag hittat ett sätt att designa om sidan som inte är alltför krångligt. De böcker jag läste om HTML på eget bevåg i början av högstadiet har väl kanske inte satt alltför djupa spår i mitt cyberspace så att säga...

Just nu läser jag kursen Marina Ekosystem på ovannämnda forskningsstation som tillhör Göteborgs Universitet. Kursen är delvis förlagd hit till Kristineberg, av fyra veckor är vi nu inne på den tredje och har hittills veckovis betat av två olika sorters ekosystem, grunda mjukbottnar och djupa ackumulationsbottnar. Den här veckan står pelagialens (den fria vattenmassans) ekosystem på schemat och nästa vecka som blir den sista ska vi titta på kustnära hårdbottnar.
Kursen har hittills överträffat förväntningarna, den är mycket praktisk samtidigt som den varvas med lagom mycket teori och sifferbearbetning inom de olika områdena. Jag kommer berätta mer om arbetssättet under veckan men hittills har jag lärt mej hantera klassiska inventeringsinstrument som t.ex. olika typer av bottenhuggare (som man använder från båt), push net och olika typer av mindre sedimentprovtagare. Tyvär har vissa moment inom de olika delarna fått stryka på foten då vi endast är fyra kursdeltagare detta året. Att så få anmält sej till den här kursen har bara hänt en gång tidigare. Förra året var söktrycket skyhögt, jag misstänker att de som togs in på dispens (antagna till kurs utan att vara behöriga) då egentligen skulle ha läst den i år och att det därför blivit en skevfördelning i antalet sökande i år. Hursomhelst så innebär fyra kursdeltagare att dagarna nästan består i privatundervisning och man får otroligt mycket mer tid med sina föreläsare. Jag njuter av varje minut och lär mej massor!Smith McIntyre-huggare
Smith McIntyre-huggare ombord på Oscar von Sydow


Daniel, Johanna o Maria
Ett bottenprov spolas, sållas och samlas in för analys av
artsammansättning och biomassa på labb.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt