Marinbiolog

På god väg!

Vargkriget

Kategori: Allmänt

http://svtplay.se/t/103466/dokument_inifran

Jag har sett dokumentär inifrån på tvåan om illegal vargjakt i Sverige. Checkt att nätverket mot varg avslutar med att dödshota regeringen. Jag efterlyser en sammanfattning av effekterna av vargens inträde på Sveriges årliga jakt. Kanske lite jämförande data mot hur många hundar som skadeskjuts vid jakt jämfört med hur många som blir rivna av varg under jakt. Och inventeringssiffror för att belysa hur stor andel vargen tar av rådjurs- eller älgstammen. Nätverkets största agg verkar blossas upp av varg och den övriga viltjakten och hur den påverkar jakt, jägare och arrendatorer.

Det största problemet med varg skulle nog visa sej vara runt gårdar med tamboskap där ägaren blir dömd till fängelse efter att ha försvarat sina djur, och då är ju det största problemet inte själva vargen för den skjöts och kom aldrig tillbaks utan snarare regeringens inställning gentemot lantbrukares rättigheter vs. vargens rättigheter vilket retar upp folk och eldar upp sånna här typer av illegala KRIMINELLA organisationer. Så vargen är nog egentligen inte pudelns kärna utan snarare hur folk i glesbygden, en typ av bebyggelse som täcker den största delen av vårt avlånga land, känner sej negligerade av de centrala viltvårdsbeslutarna, och brist i kommunikation och informationsspridning vilket leder till förvirring och missförstånd, en känsla som säkert också förstärks av ett missnöje på andra områden som man skyller på regeringen.

Vargen är en naturlig del i vår nordiska fauna och det ingår i miljömålen under etiketten att bevara den biologiska mångfalden att också måna om vår lilla vargstamm. Enligt en skara människor har inte vargen rätt att existera i skogen i Sverige, med argument som många till viss del kan förstå och hålla med om, även jag. Men vem är egentligen berättigad att bestämma vilken art som ska få existera var? Om vargen ska bort för att jakten försämras för jägarna, ska vi inte ta bort älgen då för att de orsakar omfattande skador på ungskog vilket gör att skogsbolagen förlorar stora pengar? Eller varför inte fiska ut sillen helt och hållet för den äter ju upp de sällsynta små torskäggen? Eller utrota hajarna för att de äter fisk och attackerar människor? Jo, för att interaktionerna i ekologin runt dessa näringsvävar är långt mycket mer invecklad för att vi ska kunna veta hur utfallet kommer att se ut när vi går in och gör modifieringar i artsammansättningar i naturen. Vi vet inte heller hur utrotningen av vargen under 1800-talet påverkade våra skogar men vi vet dock att en så artrikt fauna som möjligt är det mål man bör sträva mot för att långsiktigt förvalta vår natur på bästa sätt.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: