Marinbiolog

På god väg!

Plastic fantastic lover

Kategori: Allmänt

Snön vräker ner utanför fönstret, jag ser ingen ände på denna snövinter och med skidorna har den upplevelsen vänt från kall och blöt till ljus och rolig!

Jag letar just nu reda på info om plast, eller rättare sagt polymerer; Deras kemiska egenskaper och hur de olika typerna skiljer sej från varandra och är uppbyggda. Visste du till exemper att plaster av typen härdplast (en av tre huvudtyper av plaster), som är uppbyggda av ett tvärbundet tredimensionellt nätverk av molekyler, inte kan smältas ner utan återvinns genom att malas ner till ett pulver som sedan används som utfyllnads- eller förstärkningsmaterial?

Visste du också att i begreppet "polymerer" ingår både cellulosa, DNA och plastmaterialet PVC?

Polymerer består av långa kedjor av monomerer, som i sin tur är uppbyggda av kolvätekedjor. Hej hopp nu kommer verkligen den tunga kursen i kemi som jag läste förra året till användning. Äntligen. Plast är alltså ett mer populärvetenskapligt namn på något som vi i själva verket har i oss. Det verkar ju inte stämma. Vad gör egentligen en plast till en plast? Jag behöver hitta en deffenition. Jag gissar att en polymer kallas för "plast" när den är industriellt tillverkad, det verkar mest logiskt.

Men vad är det då som är så jäklarns problematiskt med plasten som hamnar i havet?
Industriellt producerade polymerer, plast, berikas ofta med ämnen som ger plasten unika egenskaper, t.ex. mjukgöraren PCB som användes fram till slutet på 70-talet innan man kom fram till att PCB är rätt farligt (fågelägg blir så sköra att de går sönder innan kläckning m.m.). Idag tillsätts andra ämnen som gör att när plasten vittrar och söndedelas till monomerer kommer vissa av dessa molekyler att likna organismers hormoner. Hormoner är förenklat signalmolekyler i kroppen som säger åt oss hur kroppen ska fungera i olika skeden. Det är i den processen som dessa små "plasthormoner" kan ställa till det rejält. Man har sett att vissa typer av ftalater (som ingår i plasten PVC) "feminiserar" djur, dv.s. gör att både honliga och hanliga organismer överproducerar det honliga könshormonet östrogen. Vilka konsekvenser det har för organismerna kan du ju föreställa dej själv (cliffhanger?!)!

Det här är bara en konsekvens av plast i havet. Det finns många fler, något som är välstuderat är hur plast äts upp av sjöfåglar, fiskar och sköldpaddor.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: